Zonnepanelen op een plat dak plaatsen? Jazeker, daar zijn prima mogelijkheden voor. Hoewel u misschien vooral bekend bent met zonnepanelen op schuine daken, kunt u ook met een plat dak vaak wel zonnepanelen laten installeren. Een goede installateur weet precies hoe hij/zij dit het beste kan doen, zodat de zonnepanelen stevig staan en een goed rendement opleveren. Waar moet u precies op letten? Hieronder leest u meer over de belangrijkste aandachtspunten.
Zonnepanelen op een plat dak, dat kan!
Ook op een plat dak kunt u vaak prima zonnepanelen laten installeren. Voor de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak wordt een onderconstructie gebruikt. Die zijn verzwaard met ballast, zodat ze niet zomaar kunnen wegwaaien. Op een plat dak vangen zonnepanelen meer wind, maar door de ballast kunt u wegwaaigevaar dus tegengaan.
Een goede installateur kijkt altijd gericht naar de mogelijkheden op uw dak. Ook kan de installateur u adviseren hoe u dit bij uw dak het beste kunt aanpakken.
Let op de juiste hellingshoek voor zonnepanelen
De onderconstructie is om nog een andere reden belangrijk. Ze zorgen ervoor dat de zonnepanelen in de juiste hellingshoek staan. Door de onderconstructie zijn de zonnepanelen gericht op het zuiden – de optimale richting voor zonnepanelen.
Een voordeel van een plat dak is dat u de zonnepanelen door de onderconstructie vaak elke kant op kunt richten. Bij een schuin dak is het niet altijd mogelijk om de zonnepanelen naar het zuiden toe te richten. Met een plat dak is die optie er vaak wel. Daardoor kunt u als het ware de perfecte setting maken om zoveel mogelijk rendement te behalen met uw zonnepanelen.
Overweeg een oost-west-ligging voor de zonnepanelen
Wat soms ook een optie is, is om de zonnepanelen zowel op het oosten als op het westen te plaatsen. De helft van de panelen is dan op het oosten gericht, de andere helft op het westen. Daardoor wekt u niet in één keer heel veel stroom op, maar krijgt u twee pieken in uw opbrengst.
De zonnepanelen worden bij deze opstelling onder een hoek van 10 graden gelegd. Een nadeel is dat u minder opbrengst heeft dan bij op het zuiden gerichte zonnepanelen en dat er makkelijker vuil op de panelen blijft liggen. Een voordeel is dat de opbrengst per vierkante meter dak groter is en dat u meer zonnepanelen op uw dak kwijt kunt. Daarom kan deze opstelling vooral bij kleine daken handig zijn.
Een goede installateur zal altijd met u meedenken hoe u zo goed mogelijk gebruikmaakt van uw dakoppervlak. En hoe u zoveel mogelijk opbrengst kunt realiseren met uw zonnepanelen. De installateur kan hiervoor een specifiek installatieplan op maat voor u maken.
Verhoog uw rendement met power-optimizers of micro-omvormers
Staan er objecten op uw platte dak, zoals een schoorsteen? Dan kan het zijn dat die een schaduw werpen op de zonnepanelen. Het is dan belangrijk dat die schaduw zoveel mogelijk onder de panelen ontstaat of ergens ver bij de panelen vandaan. Schaduw vermindert namelijk de opbrengst van uw zonnepaneleninstallatie.
Als er toch schaduw op de panelen valt, dan is het slim om voor power-optimizers of micro-omvormers te kiezen. Deze zorgen ervoor dat u minder last heeft van de schaduw en dus van een hoger rendement kunt profiteren.
Andere aandachtspunten zonnepanelen op plat dak
Er zijn nog meer punten van belang bij zonnepanelen op een plat dak. Let bij de installatie op een plat dak ook op het volgende:
- Vaak is bij platte daken een groter dakoppervlak nodig om dezelfde opbrengst te realiseren. Dit heeft ermee te maken dat de zonnepanelen vaak diagonaal op het dak komen te staan om ze perfect naar het zuiden te richten.
- Door de plaatsing met een hellingshoek werpen de zonnepanelen vaak een schaduw. Daardoor moeten de panelen wat verder bij elkaar vandaan staan. Ook dit vraagt om een groter dakoppervlak.
- Houd rekening met extra kosten voor de onderconstructie, die iemand met een schuin dak niet hoeft te maken. De installateur zal die kosten altijd meenemen in de offerte.
- De zonnepanelen kunnen zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden. Daar zit geen verschil tussen qua rendement. Wel biedt soms de ene optie een betere benutting van uw dak dan de andere. Een installateur kan u hierover adviseren.
- Voor zonnepanelen op een plat dak geldt een No-Go zone. Dit is de afstand tot de dakrand waarop u geen zonnepanelen mag plaatsen. Dit in het kader van veiligheid. De wind is bij de dakrand het sterkst, waardoor zonnepanelen daar eerder kunnen omwaaien. Een No-Go zone houdt daar rekening mee. Vaak is de No-Go zone even groot qua aantal centimeters als de hoogte van de geplaatste zonnepanelen.
- Goede drukverdeling op het dak om dakbedekking niet beschadigen is ook een belangrijk aandachtspunt. Een professionele installateur zal u hierover uitgebreid informeren.
Zonnepanelen op uw dak laten installeren
Of u nu een schuin of een plat dak heeft, het is altijd belangrijk om de panelen te laten installeren door een deskundige installateur. U weet dan zeker dat de installateur met de juiste materialen werkt en verstand van zaken heeft. Ook voor een plat dak kan een gecertificeerde installateur u goed adviseren over de beste opties voor u.
Om u ervan te verzekeren dat u een goede installateur inschakelt, is Stichting Garantiefonds ZonZeker in het leven geroepen. Met een bij onze Stichting aangesloten installateur bent u zeker van een gecertificeerd installateur, kwalitatieve panelen en kennis van zaken. Oftewel: u kunt erop vertrouwen dat uw installatie goed en veilig gebeurt en dat uw panelen een goed rendement opleveren.
U kunt zelf kiezen tussen drie dekkingen. Met standaard Budgetdekking heeft u zekerheid tot en met de installatie. Voor extra zekerheid, ook na de installatie, kunt u kiezen tussen onze twee extra certificaten: ZonZeker Basis en ZonZeker Extra. We geven u graag meer informatie over de verschillende ZonZeker-certificaten. Of neem contact met ons op via het contactformulier. We vertellen u graag meer.