Neemt u zonnepanelen? Dan is daarvoor vaak een aanpassing van uw meterkast nodig. Zonnepanelen aansluiten op de meterkast is een belangrijke eerste stap voordat u de panelen kunt gebruiken. En het is belangrijk dat dit goed gebeurt om kortsluiting, niet-werkende apparaten of zelfs brand te voorkomen. Maar hoe werkt dat precies, zonnepanelen aansluiten op de meterkast? En waar moet uw meterkast precies aan voldoen om dit mogelijk te maken? Wij zetten alle info op een rij.
Zonnepanelen aansluiten op de meterkast: waarom is dat nodig?
Zonnepanelen zijn bedoeld om zelf stroom op te wekken met de zon. Om de opgewekte zonne-energie te kunnen omzetten in bruikbare energie voor het stopcontact heeft u een omvormer nodig. De omvormer sluiten we met een kabel aan op de meterkast. Als u micro-omvormers neemt, kan de installateur deze allemaal met één of twee kabels aan de meterkast koppelen. Op deze manier kunt u de opgewekte energie daadwerkelijk gebruiken.
Daarnaast is de aansluiting op de meterkast nodig om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. De stroom die u niet (direct) zelf gebruikt, kan via de meterkast het elektriciteitsnet op gaan. Daardoor kunnen anderen uw zonnestroom gebruiken. Vanuit de salderingsregeling ontvangt u voor deze teruggeleverde stroom een vergoeding.
Wat is belangrijk voor zonnepanelen aansluiten?
Niet elke meterkast is direct geschikt om zonnepanelen op aan te sluiten. Er zijn een paar zaken om op te letten.
1. Zorg voor een vrije groep
Het is belangrijk dat u een vrije groep in uw meterkast heeft. Dit betekent dat er geen andere apparaten tussen de omvormer en de meterkast zitten. Zo bent u zeker van een veilige aansluiting. Daarmee zijn alle apparaten en kabels in uw woning goed beschermd tegen overbelasting.
Waarom dit zo belangrijk is? Alle kabels kunnen maar een beperkte hoeveelheid stroom aan. Als u tussen de wasmachine bijvoorbeeld een droger en koffiezetapparaat heeft aangesloten, kan de kabel overbelast raken. Er gaat te veel stroom doorheen. Dat kan leiden tot kortsluiting of zelfs brandgevaar.
Heeft u op dit moment geen vrije groep in uw meterkast? Dan is het vaak nodig om uw bestaande groepen uit te breiden. Een elektricien kan dit voor u doen.
Is er altijd een aparte groep nodig voor zonnepanelen?
Nee, dit is niet altijd nodig. Als u zonnepanelen plaatst voor minder dan 4.500 Wp, is het meestal mogelijk om de omvormer aan te sluiten op uw bestaande meterkast. Maar wanneer u meer dan 4.500 Wp aan zonnepanelen plaatst, is een aparte groep voor zonnepanelen altijd nodig.
2. Check de capaciteit van de hoofdaansluiting
Laat u zonnepanelen installeren? Bekijk dan goed wat de capaciteit van uw hoofdaansluiting is. De meeste groepenkasten hebben een 1-fase-aansluiting. Dit houdt in dat de stroom in de meterkast via één kabel binnenkomt. Tegenwoordig worden er vaker 3-fasen-aansluitingen gemaakt. Zo’n aansluiting zien we bijvoorbeeld in veel nieuwbouwwoningen. Dan wordt de stroom aan de meterkast geleverd via 3 stroomkabels. Huishoudens met zo’n groepenkast hebben meer capaciteit voor zonnepanelen.
Bij 1-fasen-groepenkasten is soms uitbreiding of aanpassing van de groepenkast nodig om voldoende capaciteit voor zonnepanelen te hebben.
Check voordat u zonnepanelen laat installeren op uw jaarrekening voor energie wat de grootte van uw hoofdaansluiting is. Vindt u het daar niet terug? Dan kunt u het bij uw netbeheerder checken.
3. Overweeg voor kleine zonnepanelen-installaties een PV-verdeler
Soms is het mogelijk om voor de stroom van de omvormer naar de meterkast aanwezige kabels of leidingen te gebruiken. Dat geldt als u maximaal 3680Wp (16 amp) laat installeren. In dit geval is een PV-verdeler nodig. Die splitst een bestaande elektriciteitsgroep in tweeën. De PV-verdeler is een kleine groepenkast met een automaat voor de zonnepanelen-installatie en met eventueel een stopcontact voor de wasmachine of droger.
Op deze manier kan de zonnestroom via een bestaande aansluiting naar de meterkast gaan. Het voordeel van een PV-verdeler is dat er geen nieuwe kabels via de buitenmuur getrokken hoeven te worden. Dat scheelt kosten en gedoe.
Let wel op dat dit alleen bij kleinere installaties (tot 12 zonnepanelen) een optie is én dat niet elke woning zich hiervoor leent.
4. Let op waar de aardlekschakelaar zit
In de meterkast hebben elke 4 groepen standaard één aardlekschakelaar. Het is verstandig om de zonnepanelen niet aan te sluiten op een van de groepen met een aardlekschakelaar. Als u dat wel doet en er ontstaat kortsluiting, dan vallen namelijk ook de andere groepen, bijvoorbeeld die van uw wasmachine, uit. Het is beter om een aparte aardlekschakelaar te plaatsen op een vrije groep, die u specifiek voor de omvormer of zonnepanelen gebruikt.
Belangrijk: schakel altijd een professional in voor een goede installatie
Zonnepanelen installeren wordt niet voor niets (bijna) altijd door een installateur gedaan. Dit is een technische klus waar kennis en expertise voor nodig is. Ook om de zonnepanelen goed aan te sluiten op de meterkast. Kies daarom altijd voor een deskundige installateur die weet wat hij doet, met de juiste materialen werkt én u waar mogelijk garantie geeft tijdens of zelfs na de oplevering. Dat geeft meer zekerheid.
Wilt u meerdere zekerheden hebben bij uw zonnepanelen-installatie? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. U bent dan zeker van een bekwame installateur, een goede installatie én kwalitatieve materialen. Ook zal de installateur altijd uw groepenkast bekijken en laten weten of hier aanpassingen in nodig zijn.
Bij Stichting Garantiefonds ZonZeker heeft u de keuze tussen een standaard Budgetdekking of één van onze aanvullende certificaten. Ontdek in ons overzicht van ZonZeker-certificaten welk certificaat bij u past.
Heeft u een vraag over het garantiefonds of over onze installateurs? Vul het contactformulier in. Dan helpen we u graag verder.