Als u zonnepanelen op het dak heeft, dan kunt u niet onder een omvormer uit. Dit apparaat is essentieel om met uw zonnepanelen energie voor uw woning te kunnen opwekken. Maar wat doet een omvormer precies? Waarom heeft u deze nodig? En wat is het verschil tussen omvormers, optimizers en micro-omvormers? Wij leggen het u graag uit.
Wat is een omvormer voor zonnepanelen?
De omvormer is een kastje dat tegelijk met de zonnepanelen geïnstalleerd wordt. Terwijl de zonnepanelen op uw dak komen te liggen, wordt de omvormer ergens in huis geïnstalleerd.
Voor het gebruik van uw zonnepaneleninstallatie is de omvormer essentieel. Deze zorgt er namelijk voor dat de stroom die u met uw panelen opwekt ook daadwerkelijk bruikbaar is in huis. Dat zit zo: uw zonnepanelen wekken gelijkstroom op, terwijl u in uw woning alleen wisselstroom kunt gebruiken. Om de opgewekte energie daadwerkelijk te kunnen gebruiken, moet u dus de gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Dát is wat de omvormer voor u doet.
Nu is het zo dat in het proces van omzetten altijd wat energie verloren gaat. Hoeveel stroom er verloren gaat, is afhankelijk van de kwaliteit van de omvormer. Het is dus altijd belangrijk om in een goede omvormer te investeren, zodat u een zo hoog mogelijk rendement behaalt met uw zonnepanelen.
Rendement checken met een omvormer
Maar stroom omzetten is niet het enige wat een omvormer voor u doet. Ook houdt een omvormer bij hoeveel energie u met uw systeem heeft opgewekt. Alle opgewekte stroom gaat immers door de omvormer heen. Via uw omvormer zult u het dan ook al snel merken als er sprake is van een storing in het systeem. Dat is handig, want u kunt dan tijdig een installateur laten langskomen. Zo loopt u zo min mogelijk rendement mis.
Rendement verhogen met een omvormer
Een laatste functie van de omvormer is het vergroten van uw rendement. Hiervoor bevat elke omvormer een MPP-tracker, die bepaalt bij welk punt tussen spanning en stroom u een zo hoog mogelijk rendement kunt behalen.
Grotere omvormers zijn vaak uitgerust met meerdere MPP-trackers. Dit heeft als voordeel dat één slecht presterend paneel niet meteen de prestaties van het hele systeem beïnvloedt. Als er bijvoorbeeld meerdere panelen in de schaduw liggen, dan is het handig om die op één MPP-tracker aan te sluiten. Het lagere rendement van deze panelen door schaduwval heeft dan minder invloed op het rendement van de overige panelen.
Omvormers vs. power-optimizers
Inhakend op het verhogen van het rendement met uw zonnepanelen, het is ook mogelijk om voor het verhogen van uw rendement power-optimizers te gebruiken. Vooral bij een dak waar veel schaduw op valt, is dit vaak een slimme zet. Een optimizer is een klein apparaatje dat de installateur onder elk zonnepaneel schroeft. In dit apparaatje zit de MPP-tracker voor dat paneel.
Met zo’n power-optimizer kan voor elk paneel afzonderlijk worden bepaald hoe u er de optimale opbrengst mee kunt realiseren. Dat is gunstig, want het beperkt de negatieve invloed van panelen die in de schaduw liggen op uw totale rendement.
Naast die optimizers heeft u wel nog steeds een centrale omvormer nodig. De centrale omvormer meet de totale opbrengst en maakt van alle opgewekte gelijkstroom wisselstroom.
Power-optimizers vs. micro-omvormers
Overigens is kiezen voor micro-omvormers ook een optie. Micro-omvormers zijn in feite optimizers en omvormers ineen, maar dan voor elk zonnepaneel afzonderlijk. Deze vergroten de opbrengst van elk paneel, waardoor u een zo hoog mogelijk rendement behaalt. Tegelijkertijd zetten ze voor elk individuele paneel de gelijkstroom om in wisselstroom.
Micro-omvormers zorgen ervoor dat u de hele dag door de maximale opbrengst kunt realiseren. Ook scheelt het natuurlijk dat u dankzij micro-omvormers geen grote omvormer in huis meer nodig heeft. Soms wordt het zoemende, brommende of tikkende geluid van grote omvormers als storend ervaren. Met micro-omvormers heeft u daar geen last meer van.
Extra zekerheid over uw zonnepanelen bij Stichting Garantiefonds ZonZeker
Of u nu kiest voor een gewone omvormer of voor micro-omvormers, u wilt natuurlijk zeker zijn van goed werkende zonnepanelen en een optimaal rendement. Dat begint al bij het inschakelen van een betrouwbare en ervaren installateur. Want een installateur die vakbekwaam is, zal precies weten wat voor uw zonnepaneleninstallatie en voor uw dak het slimst is.
Kies daarom voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. U weet dan zeker dat de installatie wordt gedaan door een professionele en betrouwbare installateur die vakbekwaam is. Ook kunt u ervan op aan dat de installateur alleen met kwalitatieve materialen (zonnepanelen, omvormers, optimizers, etc.) werkt. Ook dit komt uw rendement ten goede.
U kunt zelf kiezen tussen de gratis standaard Budgetdekking, die u zekerheid geeft tot en met de oplevering, en een van onze aanvullende certificaten (ZonZeker-Basis of ZonZeker-Extra). Meer informatie over de dekkingen vindt u op de pagina ZonZeker-certificaten.
Heeft u een vraag of wilt u meer weten over ons garantiefonds? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We helpen u graag.