Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak. Een mooie ontwikkeling natuurlijk in het kader van duurzaamheid! Zeker omdat u de opgewekte zonne-energie die u niet zelf gebruikt kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Maar het enthousiaste gebruik van zonnepanelen kan op zonnige dagen voor spanningsproblemen zorgen. Het gevolg? Een tijdelijke storing van de omvormer van uw zonnepanelen. Hoe ontstaat dit precies? En wat kunt u hieraan doen? Wij leggen het u uit.
Wat betekent een storing van de omvormer van zonnepanelen?
Zolang uw omvormer of micro-omvormers gewoon werken, zet deze opgewekte zonne-energie om naar wisselstroom. Die stroom kunt u terugleveren aan het elektriciteitsnet als u die zelf niet gebruikt (dat heet “salderen”). U ontvangt hiervoor een vergoeding.
Tegelijkertijd meet de omvormer de spanning op het net. Zodra de spanning boven het maximale spanningsniveau uitkomt, stoppen de zonnepanelen tijdelijk met stroom opwekken. Er wordt daarom ook tijdelijk minder stroom teruggeleverd aan het net. Dit kunt u zien als een storing van de omvormer van de zonnepanelen, maar het is niet zo dat de omvormer niet goed werkt. Zie het als een automatische reactie van uw omvormer om problemen te voorkomen.
Zodra de spanning op het net opnieuw binnen de marges is, werkt uw omvormer (meestal automatisch, soms na een reset) weer.
Waardoor ontstaat de storing van de omvormer voor mijn zonnepanelen?
Een paar jaar geleden zag het elektriciteitsnet er iets eenvoudiger uit. Het net leverde energie aan woningen en woningen konden geen elektriciteit op het net inbrengen. Inmiddels zit dat anders, omdat steeds meer huiseigenaren zonnepanelen hebben.
Met zonnepanelen op het dak kunt u stroom terugleveren aan het net als u meer opwekt dan u op dat moment verbruikt. Daardoor kan er dus ook stroom van huishoudens het net op gaan. Zeker op zonnige dagen, als zonnepanelen volop stroom opwekken en er relatief weinig stroom wordt verbruikt, kan het elektriciteitsnet daardoor overbelast raken. Er wordt dan in één keer veel niet-gebruikte stroom teruggeleverd, waardoor de spanning op het net toeneemt. Dit gebeurt meestal op zonnige lentedagen tussen 11.00 uur en 14.00 uur.
Bij die overspanning van het elektriciteitsnet schakelt de omvormer tijdelijk uit. Dit is wat u ervaart als “storing van de omvormer voor zonnepanelen”. In werkelijkheid is het een manier om uw zonnepaneleninstallatie en andere apparaten te beschermen tegen de hoge spanning. Het is dus niet zo dat uw installatie overbelast is, maar juist een beschermingsmechanisme om dat te voorkomen.
Wanneer is er sprake van overbelasting op het net?
Wettelijk mag de netspanning in Nederland maximaal 253 Volt zijn. Het standaard niveau voor het laagspanningsnet is in Nederland 230 Volt. Het wettelijke maximum ligt daar 10% boven en is dus 253 Volt. Als de spanning hoger dreigt uit te komen, raakt het elektriciteitsnet overbelast.
Waarom schakelt de omvormer van mijn installatie uit?
Omvormers zijn afgesteld op een maximale spanning van 253 Volt. Bij een spanning hoger dan dat aantal Volt schakelen ze automatisch uit. Dat komt door een ingebouwd mechanisme zodat de omvormer bij dat spanningsniveau automatisch uitschakelt om overspanning te voorkomen. Door die automatische uitschakeling loopt u minder risico op kortsluiting of op schade aan uw apparaten.
De meeste omvormers gaan later automatisch weer aan, zodra het spanningsniveau weer binnen de marges is. Sommige systemen moet u hiervoor eerst resetten.
Wat kan ik doen bij een storing van de omvormer van mijn zonnepanelen?
Er is niets tegen te doen dat uw omvormer uitvalt bij overspanning. Vooral in het voorjaar kan dit gebeuren in Nederland. Het weer is dan zonnig, de temperatuur is niet té hoog en uw zonnepanelen leveren dan veel energie op. De uitval van zonnepanelen zal blijven bestaan zolang er een limiet is van 253 Volt voor het elektriciteitsnet.
Wel kunt u een paar dingen doen om uitval van de omvormer van zonnepanelen zoveel mogelijk te voorkomen:
- Vertel uw netbeheerder over de storingen van de omvormer voor uw zonnepanelen. Wellicht kunnen zij extra leidingen of transformatoren plaatsen. Die zorgen voor een stabieler spanningsniveau op het net.
- Neem juist stroom af op de momenten dat er een hoge spanning is. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je vaatwasser en wasmachine overdag in plaats van ’s avonds aan te zetten. Dan gebruik je op momenten met een hoog spanningsniveau meer stroom en hoeft die stroom niet het net op. Dat voorkomt overbelasting.
- Koop slimme apparaten (zoals een slimme wasmachine of laadpaal) die automatisch aangaan op het moment dat dat qua stroomlevering het gunstigst is.
- Gebruik een dikkere kabel tussen de omvormer en de meterkast. Dat zorgt voor minder opbouw van spanning tussen die twee. Vooral als uw omvormer verder van de meterkast af staat, is een dikke kabel belangrijk.
Wat betekent dit voor de aanschaf van zonnepanelen?
U hoeft niet bang te zijn dat zonnepanelen aanschaffen niet gunstig is vanwege de spanning op het net en een eventuele storing van de omvormer voor zonnepanelen. Consumenten hebben hier over het algemeen weinig last van. Overspanning heeft vooral gevolgen voor bijvoorbeeld bedrijven met enorme aantallen zonnepanelen. Die leveren met hun grote installatie veel meer stroom terug aan het net.
Bovendien is investeren in zonnepanelen sowieso een verstandige keuze vanwege de diverse voordelen van zonnepanelen. U wekt daarmee zelf stroom op die u niet van het elektriciteitsnet hoeft af te nemen. Dat scheelt veel geld op uw energierekening. Bovendien geldt die overbelasting alleen mogelijk voor een paar heel zonnige dagen in het jaar. U kunt dus over het hele jaar genomen zeker een mooi rendement met uw zonnepanelen behalen.
Extra zekerheid bij Stichting Garantiefonds ZonZeker
Een tijdelijke storing van uw omvormer voor zonnepanelen is dus niet zo’n ramp als dat door overspanning komt. Dat lost zich vanzelf op. Maar u wilt er wel zeker van zijn dat uw zonnepanelen en omvormer verder goed werken. Laat daarom altijd uw zonnepanelen door een professionele en betrouwbare installateur te laten installeren. Als u kiest voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker, heeft u die zekerheid. Onze installateurs zijn vakbekwaam en werken alleen maar met de juiste materialen.
Dankzij onze garanties weet u zeker dat uw installatie correct wordt geïnstalleerd en opgeleverd en dat u dus profiteert van een goed rendement. U kunt zelf kiezen welke van onze dekkingen bij u past.
Meer informatie over onze verschillende dekkingen vindt u op de pagina ZonZeker-certificaten. Wilt u direct contact met ons opnemen? Vul dan ons contactformulier in. Wij helpen u graag verder.