Met zonnepanelen kunt u stroom opwekken zodra de zon schijnt. Maar niet altijd zult u die stroom ook direct gebruiken. Als u bijvoorbeeld overdag buitenshuis werkt, heeft u wellicht alleen ’s ochtends in alle vroegte en ’s avonds stroom nodig. Geen probleem: u levert in dat geval zonnestroom terug aan het net en krijgt daar een vergoeding voor. Maar er is ook een alternatieve optie: de zonne-energie opslaan met een accu voor zonnepanelen. Hoe werkt dat en is het de investering waard?
Hoe werkt een zonnepanelen-accu?
Eerst: hoe werkt het als u geen zonnepanelen-accu heeft? U zult dan gemiddeld 30% van de opgewekte zonnestroom zelf verbruiken. Dit komt doordat u niet altijd stroom verbruikt op het moment dat de zon schijnt. Die niet-gebruikte stroom levert u terug aan het elektriciteitsnet. Vanuit de salderingsregeling wordt de stroom die u teruglevert verrekend met de stroom die u afneemt van het net. U ontvangt hier dus een vergoeding voor. Die regeling loopt nog tot 1 januari 2025 en wordt dan van 2025 tot 2031 afgebouwd.
Een accu voor zonnepanelen (ook wel ‘thuisbatterij voor zonnepanelen’) zorgt ervoor dat u minder stroom hoeft terug te leveren. De accu slaat de opgewekte zonne-energie op die u niet direct gebruikt. Zo kunt u die later alsnog zelf gebruiken. Pas als de zonnepanelenaccu vol zit, gaat uw zonnestroom naar het net. En is de batterij leeg? Dan gaat u automatisch stroom van het net gebruiken.
Let op: een zonnepanelen-accu kan stroom niet eindeloos opslaan. De opgewekte stroom blijft vaak een paar uur tot een paar dagen beschikbaar. Het is dus niet zo dat u in de zomer stroom kunt opwekken om in de winter te gebruiken.
Waarom een zonnepanelen-accu nemen?
Zonne-energie opslaan in een accu heeft een aantal voordelen.
Meer zonnestroom zelf gebruiken
Het belangrijkste voordeel? Met een zonnepanelenaccu kunt u gemiddeld zo’n 60% in plaats van 30% van uw opgewekte stroom zelf gebruiken. U profiteert dus nog meer van uw eigen zonnestroom. Bovendien weet u hierdoor zeker dat een groot deel van de stroom die u gebruikt groene stroom is en niet van elektriciteitscentrales komt.
Minder afhankelijk van de elektriciteitsleverancier
Nog een voordeel is dat u minder afhankelijk bent van uw elektriciteitsleverancier. U hoeft minder stroom af te nemen van het net en bent dus meer zelfvoorzienend.
Bovendien vermindert u met een zonnepanelenaccu de overbelasting van het elektriciteitsnet. Dat is alleen wel maar een klein voordeel, want in de praktijk raakt het stroomnet voor huishoudens niet snel overbelast. Maar mocht de stroom uitvallen, dan heeft u uw eigen noodvoorziening.
Niet afhankelijk van de salderingsregeling
Een andere reden om een zonnepanelen-accu te nemen, is dat u minder afhankelijk bent van de salderingsregeling. Die wordt vanaf 2025 in een aantal jaar tijd afgebouwd. Op dit moment krijgt u dankzij deze regeling een vergoeding voor de stroom die u teruglevert aan het net. Tussen 2025 en 2031 wordt de vergoeding jaarlijks minder, en in 2031 vervalt de regeling helemaal. Met een thuisaccu heeft u er minder last van dat deze regeling wordt afgebouwd.
Overigens is een thuisaccu op dit moment juist doordat de salderingsregeling nog loopt niet rendabel.
Maak slim gebruik van de daluren
Wat financieel aantrekkelijk is, is dat u in de thuisaccu tijdens daluren zonne-energie kunt opslaan om die tijdens de piekuren te gebruiken. U hoeft dan minder dure stroom tijdens die uren af te nemen bij de leverancier. Dat scheelt in uw energiekosten.
Maar… let op de beperkte capaciteit van een thuisbatterij
Met een gemiddelde thuisbatterij kunt u (volgens MilieuCentraal) ongeveer 6 kWH stroom opslaan. Daarmee zijn de mogelijkheden met een thuisbatterij op dit moment wat beperkt. In de zomer wekt u wellicht meer stroom op dan de batterij kan opslaan. In de winter wekken de zonnepanelen dan weer juist minder stroom op, waardoor u de thuisbatterij niet volledig kunt vullen.
Volledig onafhankelijk worden is niet mogelijk
Ook met een zonnepanelen-accu is het niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden van de elektriciteitsleverancier. Dat heeft vooral te maken met het Nederlandse klimaat. In de zomer kunt u met zonnepanelen en een thuisbatterij mogelijk wel volledig in uw eigen energiebehoefte voorzien. De zon schijnt dan regelmatig. Maar in de winter ligt het aantal zonne-uren te laag om alle benodigde stroom zelf op te wekken.
Hoe duurzaam is een thuisbatterij voor zonnepanelen?
Aan die vraag zitten twee kanten:
- Aan de ene kant is een thuisbatterij duurzaam omdat u nog meer zonnestroom zelf gebruikt en minder afneemt van het net. U gebruikt dus meer zonnestroom.
- Aan de andere kant is het maken van de thuisbatterij ook milieubelastend. Dit komt doordat voor de meeste zonnepanelenaccu’s Lithium-ionbatterijen worden gebruikt. Het winnen van de grondstoffen daarvoor en de verwerking ervan tot batterijen kost veel energie en is vervuilend.
We verwachten dat er de komende jaren nog volop ontwikkeld zal worden, dus mogelijk komen er wel duurzamere batterijen op de markt. Zo bestaan er op dit moment ook zoutwaterbatterijen, die een stuk duurzamer zijn dan de variant met Lithium-ionbatterijen. De zoutwatervariant wordt alleen nog niet veel gebruikt.
Let ook op de prijs
Een standaard zonnepanelen-accu met een Lithium-ionbatterij van 6 kWh kost ongeveer € 4.000 tot € 5.000. Daar komen nog de installatiekosten bij. Vraag uzelf, voordat u een accu aanschaft, altijd af of u die kosten er voor uzelf uithaalt. Dit hangt onder meer af van uw huidige energiekosten, uw verbruik en de hoeveelheid stroom die uw panelen opwekken.
Overigens verwachten we dat zonnepanelenaccu’s goedkoper worden naarmate de ontwikkelingen verdergaan. Dat hebben we bijvoorbeeld de afgelopen jaren ook al gezien bij zonnepanelen. Die zijn steeds verder gedaald in prijs. Het kan dus zijn dat u over een paar jaar een stuk minder geld kwijt bent aan een (wellicht ook milieuvriendelijkere) accu.
De zonnepanelenaccu valt niet onder ons garantiefonds
Neemt u een thuisaccu bij uw zonnepanelen en kiest u voor een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker? Dan vallen uw zonnepanelen uiteraard wel onder het garantiefonds, maar de accu niet. Goed om rekening mee te houden!
Dus: is een zonnepanelenaccu interessant?
Die vraag kunnen we niet met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden. Dit verschilt sterk per huishouden en het hangt er ook van af wat u belangrijk vindt.
Wilt u zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn? Dan is een zonnepanelenaccu zeker interessant. Reist u veel rond met een camper of heeft u regelmatig last van stroomstoringen? Ook dan kan een thuisaccu een aantrekkelijke investering zijn. U maakt optimaal gebruik van uw eigen zonne-energie en neemt nog minder af bij de elektriciteitsleverancier.
Kijk wel kritisch of de kosten het voor u waard zijn en houd er rekening mee dat thuisaccu’s niet altijd het meest duurzame type product op zich zijn. Bovendien is het lastig om volledig onafhankelijk te worden van de energieleverancier. In de winter zult u altijd nog wel energie moeten afnemen van het net.
Kies u voor zonnepanelen? Ga altijd voor garantie van kwaliteit
Schaft u zonnepanelen aan? Dan wilt u er uiteraard optimaal van profiteren. Of u nu een zonnepanelenaccu neemt of niet, het is altijd belangrijk dat uw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn. Dat betekent: A-merk zonnepanelen met een hoog rendement die door een deskundige installateur zijn geïnstalleerd. Daarmee kunt u zoveel mogelijk stroom opwekken met uw panelen.
Wilt u zeker zijn van kwaliteitspanelen, een deskundige installatie en een optimaal rendement? Kies dan voor de zekerheid van een garantiefonds. Kies voor een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker. Dan bent u zeker van al deze garanties.
Laat de installatie over aan een erkende ZonZeker-installateur bij u in de buurt. Bekijk ook alvast de verschillende ZonZeker-certificaten. Ook voor uw wensen hebben we een passende dekking. Kiest u voor de gratis Budgetdekking of voor het ZonZeker basis- of ZonZeker extra-certificaat? Met die laatste twee heeft u zelfs jaren na de oplevering nog garantie op uw installatie.
Wilt u hier meer over weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Dan vertellen we u meer.