U heeft de knoop doorgehakt: er komen zonnepanelen op het dak. Maar dan komt al snel de volgende vraag: “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”. Daarvoor moet u onder andere rekening houden met uw jaarlijkse stroomverbruik, het rendement van de panelen en met het oppervlak van uw dak. Hoe dat precies werkt, leest u hieronder.
Kijk naar uw stroomverbruik
Het belangrijkste om naar te kijken voor de vraag “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” is hoeveel stroom u per jaar verbruikt. Het algemene advies is om precies genoeg zonnepanelen te nemen om in uw energiebehoefte te voorzien. Niet meer en niet minder dan dat.
Bedenk wel dat zonnepanelen niet elk seizoen evenveel opleveren. De seizoenen hebben namelijk invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen. U zult dus niet altijd daadwerkelijk het maximale rendement behalen dat bij de zonnepanelen wordt vermeld. Een goede vuistregel is dat uw panelen zo’n 90% van het vermelde maximale rendement zullen opleveren. In de winter valt de opbrengst over het algemeen een stuk lager uit. Dan schijnt de zon immers minder vaak.
Het is overigens niet erg als u soms meer stroom opwekt dan u zelf verbruikt. Die opgewekte stroom gaat niet verloren, maar wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling, die nog tot 2031 van kracht is, haalt u daar ook een financieel voordeel uit. Aan het einde van het jaar maakt uw energieleverancier namelijk de balans op en vermindert de door u opgewekte stroom met de door u verbruikte stroom. Als blijkt dat u meer heeft opgewerkt dan verbruikt, dan krijgt u een daarvoor een financiële vergoeding. Een mooi extraatje dus! De salderingsregeling wordt vanaf 2023 tot 2031 elk jaar met een percentage afgebouwd. U kunt er dus nog een tijdje (deels) van profiteren.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? | Een berekening
De vraag “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” is er één die een deskundige ZonZeker-installateur goed voor u kan beantwoorden. Hij zal hier altijd professioneel advies over geven. Maar voor een eerste indicatie kunt u uitgaan van deze formule:
Vermenigvuldig uw jaarlijkse stroomverbruik (in kWh) met 1,1 en deel dit door het vermogen van één zonnepaneel (in kWh).
Laten we ervan uitgaan dat een zonnepaneel per jaar 260 kWh aan stroom oplevert en dat u 3000 kWh aan stroom nodig heeft. In dat geval heeft u 3000 x 1,1 / 260 = 12 zonnepanelen nodig.
Houd ook rekening met uw toekomstige stroomverbruik
Nu kan het zo zijn dat uw stroomverbruik op korte termijn zal veranderen. Niet omdat u iets minder lang doucht of de tv de deur uitdoet. Wel omdat u bijvoorbeeld plannen voor gezinsuitbreiding heeft of juist verwacht dat de kinderen het huis uit gaan. Het is verstandig om daar ook alvast rekening mee te houden als u bepaalt hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Denkt u bijvoorbeeld dat uw kinderen over een jaar niet meer thuis wonen? Denk er dan aan om een wat kleiner aantal zonnepanelen aan te schaffen. Overweegt u om elektrisch te gaan rijden of koken? Dan heeft u daarvoor ook vaak meer stroom nodig. Laat u hierover adviseren door één van onze aangesloten instalteurs.
Later zonnepanelen bijplaatsen is overigens ook mogelijk. Wel brengt dit vaak extra installatiekosten met zich mee. Daarom is het verstandiger om direct bij de aanschaf van uw zonnepanelen rekening te houden met toekomstige veranderingen in uw verbruik.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn stroomverbruik?
Zodra u uw stroomverbruik heeft berekend, heeft u een eerste indicatie van hoeveel stroom u moet kunnen opwekken. Maar hoeveel zonnepanelen heeft u nodig voor die hoeveelheid stroom? Dat is vooral afhankelijk van het maximale rendement van de zonnepanelen. Vaak is hierin verschil te merken tussen zonnepanelen van A-merken en B-merken. Zonnepanelen van A-merken hebben vaker een hoger rendement (uitgedrukt in Wattpiek), maar zijn iets prijziger. B-merken leveren voordeligere panelen, maar die hebben meestal een wat lager rendement. Hoe lager het rendement van de zonnepanelen, hoe meer panelen u nodig heeft. De aangesloten installateurs bij Stichting Garantiefonds ZonZeker werken uitsluitend met door het collectief geselecteerde producten. Hierdoor weet u zeker dat u beschikt over zonnepanelen met een hoog rendement en een stevige fabrieksgarantie van minimaal 10 jaar. Bovendien heeft de stichting van alle producten waar de aangesloten installateurs mee werken de garantievoorwaarden getoetst. Daar plukt u direct de vruchten van.
Wij raden altijd aan om kwaliteit boven de prijs te laten gaan. Kijk voor de keuze tussen zonnepanelen altijd vooral naar de prijs-kwaliteitverhouding (prijs vs. rendement). Dat zegt meer over hoe goed uw aanschaf is dan enkel de kostprijs. Check ook altijd of de zonnepanelen over de juiste keurmerken beschikken, zodat u zeker weet dat ze 100% veilig zijn en aan alle normen voldoen.
Kijk ook naar het dakoppervlak
Misschien komt uit uw berekening dat u – om maar wat te noemen – 20 zonnepanelen nodig heeft. De vraag is dan of u op uw dak ook echt dat aantal panelen kwijt kunt. Misschien passen er maar 15 panelen op uw dak. Bij platte daken is bijvoorbeeld meer dakoppervlak nodig om hetzelfde aantal panelen kwijt te kunnen. Dat komt doordat elk paneel een schaduw op de andere panelen werpt.
Verder staat er soms een object (zoals een boom) in de weg, waardoor de zon een bepaald deel van het dak minder goed kan bereiken. In zo’n geval kan een installateur adviseren om op dat deel van het dak geen panelen te leggen. Een installateur kan hier soms ook handige trucjes voor bedenken, zoals optimizers, die het vermogen van panelen in de schaduw alsnog vergroten.
Houd er ook rekening mee dat een installateur altijd zal proberen zonnepanelen bij voorkeur op een dak op het zuiden (of eventueel op het oosten of westen) te plaatsen. Zonnepanelen gericht op het noorden zijn meestal geen slim idee, omdat u dan veel opbrengst misloopt.
Kies voor zekerheid over uw zonnepaneleninstallatie
Als u zonnepanelen laat installeren, is er nog iets belangrijks om op te letten: de garantie. En dan zowel de garantie op de panelen zelf als op de installatie en oplevering ervan. Er zijn namelijk een aantal risico’s waar u vast liever niet aan denkt. Denk bijvoorbeeld aan een plotseling faillissement van uw installateur of dat uw panelen kapotgaan maar dat u nergens met uw vragen terecht kunt. Zulke doemscenario’s voorkomen geeft een gerust gevoel. Daarom kunt u bij de installatie van zonnepanelen kiezen voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Dat geeft extra garanties en scheelt vervelende verrassingen, tijdens en na de installatie.
Stichting Garantiefonds ZonZeker biedt een aantal zekerheden. Zo kunt u ervan op aan dat de zonnepanelen door een vakbekwame installateur worden geplaatst en heeft u extra garantie op de zonnepanelen en de installatie ervan. Daarbij kiest u zelf de dekking die bij u past. Standaard profiteert u van de kosteloze ‘Budgetdekking’ als u voor een van onze aangesloten installateurs kiest – tenminste zodra uw installatie is aangemeld bij de stichting. Voor extra dekking heeft u de keuze tussen het ‘ZonZeker Basis’-certificaat en het ‘ZonZeker Extra’-certificaat. Beide geven ook garantie na de oplevering van de installatie. Op de pagina ZonZeker-certificaten kunt u meer lezen over elk van deze certificaten.
Heeft u een vraag over de certificaten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.