We ervaren in Nederland steeds meer tropische zomerdagen. Landelijke hittegolven zijn een feit en als toppunt werd het hitterecord uit 1944 met 38,6 graden Celsius onlangs verbroken. Het nieuwe hitterecord staat vanaf 25 juli 2019 op 40,7 graden Celsius (gemeten in Gilze-Rijen). Maar wat betekent dat eigenlijk voor uw zonnepanelen? Zorgt een hoge temperatuur voor meer rendement en zijn alle eigenaren van zonnepanelen spekkopers, of zit het de realiteit toch net even wat anders in elkaar?
Hoe hoger de temperatuur, hoe minder rendement
Helaas, zonnepanelen wekken (veel) minder elektriciteit op bij hoge temperaturen. Tijdens warme dagen zien zonnepaneleneigenaren dan ook een (flinke) daling in hun energieopbrengst. De opbrengst kan daardoor zo’n 10% (en soms zelf meer) lager zijn. Zonnepanelen houden van zonnig weer, maar niet van warmte. Wie denkt dat een hoge temperatuur goed is voor zonnepanelen heeft het dus mis.
Waarom wekken zonnepanelen minder op tijdens warm weer?
De reden dat zonnepanelen minder opwekken met (extreem) warm weer, heeft te maken met het proces in het paneel. Bij een (te) hoge temperatuur raakt dit proces verstoord. In geval van optimale condities botsen de elektroden en de fotonen (uit het zonlicht) hard tegen elkaar aan, waardoor er stroom wordt opgewekt. Hoe meer verschil er tussen de elektroden en fotonen zit op het gebied van elektrische spanning (Voltage), hoe harder ze botsen en hoe meer elektriciteit er wordt opgewekt. Maar zodra er hoge temperaturen om de hoek komen kijken, worden de elektroden in de zonnecellen door de warmte beïnvloed. Het verschil in elektrische spanning tussen de elektroden en fotonen wordt hierdoor kleiner. Met als gevolgd minder opgewekte stroom.
Het rendementsverlies van zonnepanelen achterhalen
Elk zonnepaneel komt met een informatieblad of datasheet waarin de technische specificaties van het zonnepaneel staan vermeld. De term ‘Pmax’ geeft aan wat de maximale output is van het zonnepaneel onder standaard testcondities (STC). Zo wordt een zonnepaneel in de meeste gevallen getest tot en met 25 graden Celsius. De output van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in de bekende watt-piek (Wp). Deze maximale output bij wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder warmte.
Wanneer de temperatuur boven de 25 graden Celsius stijgt, heeft dit invloed op de output van het zonnepaneel. Het verlies in vermogen wordt uitgedrukt in een percentage (%) per Pmax. Men drukt dit uit in als: -%/°C. Gemiddeld ligt de Pmax-waarde voor zonnepanelen tussen de -0,35% en -0,45%. We verduidelijken dit met behulp van een berekening, zie hieronder.
Voorbeeldberekening rendementsverlies zonnepanelen
Hartje zomer in Nederland is de temperatuur op de zonnepanelen opgelopen tot 40 graden Celsius. Dit is 15 graden Celsius warmer dan de STC (standaard test condities), welke 25 graden Celsius is. Oftewel 40 – 25 = 15. Als Pmax-waarde van uw zonnepaneel staat in het informatieblad -0,45% vermeld. Het rendementsverlies komt daardoor neer op -0,45% x 15 graden Celsius = -6,75%. Uw zonnepaneel presteert dus 6,75% minder.
Tip! Let bij de keuze voor een zonnepaneel op een lage Pmax-waarde, zodat u zo min mogelijk rendementsverlies hebt. Een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker adviseert u hier graag over.