De btw-teruggave is bedoeld als belastingvoordeel voor mensen die zonnepanelen nemen. Dit hield tot voor kort in dat u de betaalde 21% btw voor zonnepanelen kon terugvragen via de Belastingdienst. Die regeling is ingegaan vanaf 1 januari 2023 en wordt voor particulieren een stuk eenvoudiger; u hoeft geen btw meer te betalen voor zonnepanelen of btw terug te vragen. Lees hier hoe het precies werkt met belasting op zonnepanelen.
Hoe werkte de btw-teruggave voor zonnepanelen t/m 2022?
De Nederlandse overheid heeft de btw-teruggave voor zonnepanelen ingesteld om het voor consumenten aantrekkelijker te maken om zonnepanelen te kopen. De Belastingdienst ziet u als zonnepaneleneigenaar als kleine ondernemer, omdat u stroom gaat terugleveren. Daarom kunt u, net als andere ondernemers, de betaalde btw terugkrijgen.
Tot en met 31 december 2022 betalen consumenten het standaardtarief van 21% btw voor alle zonnepaneleninstallaties. Die betaalde btw kunnen zij later terugvragen door zich bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. U ontvangt als zonnepaneleneigenaar dan 21% van het betaalde factuurbedrag inclusief btw terug.
Het probleem met die oude regeling is dat het administratief nogal wat gedoe was voor zowel consumenten als voor de Belastingdienst. Dat verandert allemaal vanaf 1 januari 2023. De btw-teruggave is vanaf dat moment namelijk beëindigd op 1 januari 2023.
Wat is de nieuwe regeling voor belasting bij zonnepanelen?
Vanaf 1 januari 2023 betaalt u helemaal geen btw meer over zonnepanelen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger: omdat u geen btw betaalt, hoeft u ook geen btw terug te vragen. U ontvangt van de zonnepaneleninstallateur voortaan een factuur met 0% btw in plaats van 21%. Zo profiteert u direct al van het belastingvoordeel.
Voor particulieren is de nieuwe regeling een stuk eenvoudiger. U hoeft uzelf niet meer aan te melden als ondernemer voor de Belastingdienst en hoeft er ook niet aan te denken om de btw achteraf terug te vragen.
Voorwaarden voor de 0%-regeling
Die nieuwe regeling voor de belasting op zonnepanelen geldt alleen voor zonnepanelen op woningen of op bijgebouwen van woningen (zoals een schuur of garage). In officiële termen gezegd: het moet gaan om “de directe woonomgeving”. Voor onder meer ondernemers en Verenigingen van Eigenaren geldt deze regeling (nog) niet. Zij moeten nog steeds de btw terugvragen via de Belastingdienst.
Aan de 0% btw zijn dus voorwaarden verbonden. De installateur moet controleren of uw zonnepaneleninstallatie hieraan voldoet. Sommige combinaties van installaties zijn uitgesloten van deze regeling. Zo krijgt u voor zonnedakpannen (dakpannen waarin zonnecellen zijn geïntegreerd) vaak maar een deel van de btw terug.
Wat als u uw btw nog niet heeft teruggevraagd?
Alle installaties die t/m 31 december 2022 zijn gedaan en alle facturen die op of voor die datum zijn verstuurd, vallen nog onder de oude regeling. Dat betekent dat u als particulier btw voor uw zonnepaneleninstallatie heeft betaald en die kunt terugvragen. Daar heeft u nog tot en met 30 juni 2023 de tijd voor. U moet de btw namelijk binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen.
Het terugvragen van de betaalde btw werkt voor particulieren als volgt:
- Meld u bij de Belastingdienst aan als ondernemer voor de btw. Dat is een voorwaarde om de btw te kunnen terugvragen.
- Binnen 10 werkdagen krijgt u te horen of uw aanvraag is goedgekeurd. Bij de goedkeuring ontvangt u ook een omzetbelastingnummer.
- Geef via dit formulier van de Belastingdienst uw rekeningnummer door aan de Belastingdienst.
- Doe daarna btw-aangifte voor uw gekochte zonnepanelen. Doe dit binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin u de zonnepanelen heeft gekocht.
- Doe daarna elk kwartaal digitaal btw-aangifte totdat u hiervoor ontheffing van de Belastingdienst krijgt. U kunt daarvoor simpelweg steeds aanvinken dat u niets heeft aan te geven en verstuurt daarna de btw-aangifte.
Hoe zit het met belasting en zonnepanelen als u ondernemer bent?
Als u een eenmanszaak heeft, dan kunt u de btw teruggaven op het moment dat u belastingaangifte doet voor uw bedrijf. Tel daarvoor het bedrag aan betaalde btw voor de zonnepanelen op bij de overige btw die u voor zakelijke kosten heeft betaald. U kunt dan de totale btw aftrekken van uw belastbare omzet.
Voor ondernemers verandert daarin niets vanaf 2023. Zij betalen nog wel 21% btw over zonnepanelen, maar kunnen die btw dus later via de gebruikelijke weg terugvragen. Zo profiteren ook ondernemers van het belastingvoordeel.
Vragen over belasting op zonnepanelen?
Belasting op zonnepanelen en de btw-teruggave zijn een complex onderwerp. Geen zorgen! Alle installateurs die bij SGZZ zijn aangesloten hebben hier uitgebreide kennis van. Zij kunnen uw vragen dus goed beantwoorden en u verder helpen.
Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.
Kies voor zekerheid, kies voor een van onze installateurs
Btw-teruggave of niet, het is belangrijk dat uw zonnepanelen door een vakbekwame installateur worden geïnstalleerd. Stichting Garantiefonds ZonZeker helpt u om de juiste installateur te selecteren.
Als u kiest voor een van onze aangesloten installateurs, bent u zeker van een vakbekwame professional en kwalitatieve zonnepanelen, en heeft u diverse extra zekerheden. Ook zijn al onze installateurs goed thuis in belasting bij zonnepanelen, waardoor ze u hier uitstekend bij kunnen helpen.
Bekijk onze verschillende certificaten en ontdek hoe wij zekerheid tot en met en zelfs nog jaren na de oplevering van zonnepanelen kunnen bieden. Wilt u direct contact met ons opnemen over een bepaalde vraag? Vul dan het contactformulier in. Dan helpen wij u verder.