U bent er inmiddels over uit dat er zonnepanelen op het dak gaan komen. Daar kunt u flink mee besparen op uw energiekosten én het is gunstig voor het milieu. Maar terwijl u steeds enthousiaster wordt over een dak vol zonnepanelen, vraagt u zich nog één ding af: “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”. We helpen u graag om zelf het antwoord op die vraag te vinden aan de hand van 5 factoren en een belangrijke formule.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Deze factoren spelen mee.
Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft op uw dak, hangt af van een paar punten:
- Wat is uw maandelijkse stroomverbruik?
- Heeft u een warmtepomp of laadpaal (of wilt u die nemen)?
- Wat is het maximale rendement van de zonnepanelen?
- Hoeveel dakoppervlak kunt u gebruiken voor de zonnepanelen?
- Denkt u op termijn veel meer of minder stroom te gebruiken dan nu?
We gaan hieronder uitgebreider op elk van deze punten in. Zo weet u na afloop hoe u zelf een schatting maakt van het ideale aantal zonnepanelen voor u.
1. Wat is uw maandelijkse stroomverbruik?
Uw gemiddelde stroomverbruik is de belangrijkste factor om te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt. Een druk huishouden met vier kinderen zal uiteraard meer stroom verbruiken dan iemand die alleen woont. Werkt u veel vanuit huis? Dan zal het stroomverbruik hoger liggen dan als u doordeweeks meestal buiten de deur bent.
Voor het stroomverbruik maakt het onder andere uit hoe goed uw woning geïsoleerd is, met hoeveel personen u woont, welke apparaten u gebruikt en hoe energiezuinig uw apparaten zijn. Verder speelt dus mee of u veel thuis bent of niet.
Hoe u erachter komt wat u maandelijks verbruikt? De beste maatstaf daarvoor is om naar uw vorige jaarrekening van de energieaanbieder te kijken. Daarop ziet u staan wat uw verbruik vorig jaar op jaarbasis was. Het is verstandig om naar het totale jaarverbruik te kijken, niet alleen naar de afgelopen maand. Iedereen verbruikt in de zomer namelijk standaard iets minder dan in de winter. Het jaarverbruik geeft dan ook een beter beeld bij hoeveel stroom u wilt opwekken.
Wat is een gemiddeld jaarverbruik?
Volgens berekeningen van het Nibud verbruikt een gemiddeld huishouden 2.800 kWh elektriciteit per jaar. Maar het verbruik hangt dus sterk af van het aantal personen in een huishouden.
Het gemiddelde jaarverbruik voor huishoudens van 1, 2, 3, 4 of 5 personen is volgens hun cijfers als volgt in 2023:
- 1 persoon: 830 kWh
- 2 personen: 850 kWh
- 3 personen: 430 kWh
- 4 personen: 4.010 kWh
- 5 personen of meer: 4.350 kWh
2. Heeft u een warmtepomp of laadpaal?
Er zijn twee apparaten in en om het huis die uitzonderlijk veel elektriciteit gebruiken. Dat zijn een laadpaal aan huis en een warmtepomp. Overigens is zowel een laadpaal als een warmtepomp een slimme zet voor het milieu, zeker als u zonnepanelen aanschaft om de stroom voor deze twee op te wekken. Maar het is wel goed om bij het aantal zonnepanelen rekening te houden met uw plannen om een laadpaal of warmtepomp te nemen.
Bent u van plan om binnenkort een warmtepomp, een laadpaal of beide aan te schaffen? Tel dan het verwachte extra verbruik alvast op bij uw huidige gemiddelde verbruik. Dan krijgt u goed zicht op het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft.
3. Wat is het maximale rendement van de zonnepanelen?
Het ene type zonnepaneel wekt meer energie op dan het andere type. Daarom is het zo belangrijk om voor kwalitatieve zonnepanelen te kiezen. Die wekken met hetzelfde oppervlak aan zonnepanelen relatief meer stroom op.
Over het algemeen kunt u het beste kiezen voor zonnepanelen van A-merken. Die hebben meestal het hoogste rendement (= stroomopbrengst). Check sowieso altijd het rendement bij de aanschaf van zonnepanelen. U ziet bij de zonnepanelen het maximale rendement in wattpiek (Wp) staan. Dit is de hoeveelheid stroom die één zonnepaneel onder de ideale omstandigheden opwekt. Bij een hoger maximaal rendement heeft u minder zonnepanelen nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken.
4. Hoeveel dakoppervlak heeft u beschikbaar?
Uiteraard is het belangrijk dat het beoogde aantal zonnepanelen daadwerkelijk op uw dak past. Als u een klein dak heeft (bijvoorbeeld doordat een dakkapel veel plek inneemt), is niet altijd het gewenste aantal zonnepanelen mogelijk. Soms moet u daarin concessies doen.
Overigens speelt voor het beschikbare dakoppervlak niet alleen de grootte van uw dak mee. Soms speelt ook de ligging van uw dak een rol. Als u een dak op het zuiden en noorden heeft, dan is het meestal niet slim om op de noordelijke kant zonnepanelen te plaatsen. Hier valt maar weinig zonlicht op, wat een lage opbrengst betekent. Daarom kijkt een deskundige installateur van tevoren altijd naar de ligging van het dak. Diegene neemt bijvoorbeeld ook de schaduwval van bomen, een dakkapel of een schoorsteen mee. De installateur zal er altijd voor zorgen dat de zonnepanelen zoveel mogelijk in de zon liggen. Dat levert de hoogste opbrengst op.
Soms is het een optie om zonnepanelen op het schuurdak te plaatsen in plaats van op het huis. Als het dak van de schuur gunstiger ligt, is dit wellicht een goed alternatief.
5. Denkt u op termijn veel meer of minder stroom te gebruiken?
Voor het antwoord op de vraag ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ is het slim om ook naar de toekomst te kijken. U heeft onderzocht wat uw huidige jaarverbruik is. Maar wellicht verwacht u daarin op korte termijn grote veranderingen. Heeft u bijvoorbeeld plannen voor gezinsuitbreiding? Of verwacht u een groot aantal extra apparaten te kopen of meer vanuit huis te werken? Ook dan bestaat de kans dat uw verbruik fors stijgt. Wellicht kunt u dan beter direct meer zonnepanelen nemen.
Gaan uw kinderen binnenkort het huis uit, gaat u meer buiten de deur werken of krijgt uw huis veel betere isolatie? Dan is de kans groot dat uw energierekening juist daalt. Het is dan soms slim om daar direct al op in te spelen door een kleiner aantal zonnepanelen te nemen. Anders wekt u structureel meer stroom op dan u zelf verbruikt.
Dus: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Voor het antwoord op de vraag ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ kunt u het beste zelf uw stroomverbruik of verwachte stroomverbruik per jaar berekenen. Ga ook meteen na of u daarin flinke veranderingen verwacht, bijvoorbeeld door de aanschaf van een warmtepomp. Check verder het vermogen van de zonnepanelen die u voor ogen heeft. Laat ook zeker een installateur meekijken om te beoordelen welk oppervlak van uw dak geschikt is voor zonnepanelen.
Het werkt het beste wanneer u een erkende installateur laat langskomen die u passend advies geeft over het aantal zonnepanelen. Diegene inspecteert uw dak uitgebreid, kijkt mee naar uw huidige verbruik en neemt ook eventuele verwachte wijzigingen mee in zijn berekeningen.
Wilt u alvast een eerste idee krijgen van hoeveel zonnepanelen u ongeveer nodig heeft? Dan is deze formule een goed uitgangspunt:
Aantal benodigde zonnepanelen = (jaarlijks stroomverbruik in kWh x 1,1) / (het vermogen van 1 paneel in wattPiek)
In die formule is trouwens nog geen rekening gehouden met eventuele schaduw op uw dak of een dak dat minder gunstig ligt. Het kan dus zijn dat uw benodigde aantal zonnepanelen iets hoger uitkomt dan deze formule laat zien.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?
Stel: u gebruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar met uw huishouden. U heeft uw oog laten vallen op zonnepanelen met een maximaal vermogen van 370 Wp. In dat geval heeft u naar schatting (3.500 kWh x 1,1) / 370 Wp = 10,4 zonnepanelen nodig. Omdat halve zonnepanelen niet bestaan, zal de installateur dit waarschijnlijk naar boven afronden naar 11 zonnepanelen.
Daarbij geldt opnieuw de kanttekening dat dit aantal zonnepanelen hoger kan uitvallen als uw dak een minder gunstige ligging heeft of als u een warmtepomp of laadpaal overweegt.
Kies voor zekerheid van goede panelen én een deskundige installateur
De aanschaf van zonnepanelen start met het vinden van een deskundige installateur. Het is zeker belangrijk om niet met de eerste de beste installateur die tijd heeft in zee te gaan. Kies voor een installateur met kennis van zaken en met de juiste certificaten. Dan heeft u meer zekerheid dat de zonnepanelen u een goed rendement (blijven) opleveren én dat de installateur vakkundig advies geeft over het aantal zonnepanelen.
Wilt u zeker zijn van een correcte installatie, kwalitatieve panelen en een vakkundige installateur? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Bekijk via onze site welke aangesloten installateurs bij u in de buurt zitten. We bieden diverse ZonZeker-certificaten, bijvoorbeeld een certificaat met een (gratis!) dekking tot de oplevering en certificaten met een dekking tot wel 10 of 15 jaar daarna.
Heeft u vragen over onze certificaten of wilt u direct contact opnemen? Vul ons contactformulier in. Dan helpen we u graag verder.