Standaard waren zonnepanelen altijd blauw, maar sinds een aantal jaar bestaan er ook zwarte zonnepanelen. Sommige mensen vinden die mooier passen bij hun donkergekleurde dak. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen zwarte en blauwe zonnepanelen, los van de kleur? Welke voor- en nadelen hebben beide opties? Met dit artikel helpen we u om een keuze te maken voor blauwe of zwarte zonnepanelen.
Wat zijn blauwe en zwarte zonnepanelen?
In principe werken blauwe en zwarte zonnepanelen hetzelfde. Beide typen panelen zetten zonlicht om in stroom. Via de omvormer wordt daar vervolgens stroom van gemaakt die u via het stopcontact kunt gebruiken.
Het verschil tussen de kleuren zonnepanelen zit hem in het materiaal. Blauwe zonnepanelen zijn vaak gemaakt van polykristallijne cellen en zwarte panelen van monokristallijne cellen.
Polykristallijne zonnepanelen
Bij een polykristallijn zonnepaneel bestaat elke zonnecel uit meerdere siliciumkristallen, die met elkaar vermengd zijn. Daardoor heeft het zonnepaneel een minder egale kleur. Overigens zijn deze panelen al wel veel egaler dan een paar jaar geleden.
Deze zonnepanelen zijn bijna altijd blauw, maar kunnen soms ook zwart zijn. De kleur is afhankelijk van de gebruikte anti-reflectielaag op de zonnecellen.
Monokristallijne zonnepanelen
Bij een monokristallijn zonnepaneel bestaat elke zonnecel in de basis uit één siliciumkristal. Deze zonnepanelen zijn meestal zwart, maar kunnen soms ook blauw zijn. U herkent de panelen aan de witte of zwarte ruitjes tussen de zonnecellen. Deze panelen zijn iets meer egaal qua kleur.
Wat zijn de verschillen?
Vaak wordt er voor zwarte en blauwe zonnepanelen dus iets ander materiaal gebruikt. Maar wat betekent dat materiaalverschil nu eigenlijk? Dit zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als u een keuze maakt voor blauwe of zwarte zonnepanelen.
1. Zwarte panelen zijn vaak iets duurder
Panelen van monokristallijn zijn meestal iets duurder dan panelen van polykristallijn. Het prijsverschil is vaak een paar tientjes per zonnepaneel. Voor een complete installatie kan dit dus een paar honderd euro verschil betekenen.
2. Zwarte panelen vallen minder op
Als mensen voor zwarte panelen kiezen, dan is dat vaak omdat die panelen minder opvallen op de meeste daken. Dat komt doordat daken bijna nooit blauw zijn, maar meestal zwart, bruin of rood. Een zwart paneel valt optisch meer weg tegen de dakpannen.
Daar komt nog bij dat monokristallijne zonnepanelen (wat dus meestal zwarte panelen zijn) een effen kleur hebben. Je ziet de kristalvlakken minder goed. Daardoor oogt een zwart paneel rustiger waardoor het minder opvalt. Zwarte panelen reflecteren minder dan de polykristallijne panelen en hebben vaak een zwart gespoten frame.
Vooral bij schuine daken wordt meestal voor zwarte panelen gekozen. De panelen liggen dan erg in het zicht. Op een plat dak zijn blauwe zonnepanelen aantrekkelijker. U betaalt minder voor die kleur zonnepanelen en de panelen zijn nauwelijks zichtbaar doordat ze bovenop het dak liggen. In dit geval kunt u beter kiezen voor de blauwe panelen.
Andere optie: all black zonnepanelen
Er bestaan ook speciale zwarte zonnepanelen waarbij helemaal geen ruitjes tussen de zonnecellen te zien zijn. Bij deze uitvoering zijn de vlakken en naden tussen de cellen zwart. Dit noemen we “all black zonnepanelen”.
Houd er wel rekening mee dat volledig zwarte panelen iets warmer worden, wat minder gunstig is voor de opbrengst.
3. Er zijn verschillen in vermogen
Monokristallijne zonnepanelen hebben vaak een hoger vermogen dan blauwe zonnepanelen. Overigens zijn er ook fabrikanten bij wie blauwe zonnepanelen een vergelijkbaar vermogen in wattpiek hebben. Uw overweging voor zwarte of blauwe panelen wordt in zo’n geval gemakkelijker.
4. De opbrengst is verschillend
Monokristallijne zonnepanelen (zwarte panelen) leveren bij bewolkt weer een iets hogere opbrengst op. Bij hoge temperaturen doen polykristallijne panelen (blauwe panelen) het juist beter en leveren die meer zonne-energie op. Dat komt doordat zwart warmer wordt, wat op warme, zonnige dagen niet zo gunstig is. Het rendement is dan iets lager.
Verder geldt dat blauwe panelen iets meer energie produceren als er indirect zonlicht op valt. Zwarte panelen wekken meer energie op dan hun blauwe tegenhangers als de zon rechtstreeks op de panelen schijnt.
Deze verschillen zijn alleen zo klein dat het nauwelijks meeweegt in uw keuze voor blauwe of zwarte zonnepanelen.
Hoe maakt u de keuze voor blauwe of zwarte zonnepanelen?
Nu kent u de belangrijkste verschillen tussen blauwe en zwarte zonnepanelen. Hoe maakt u de juiste keuze? Vaak is het vooral een kwestie van smaak en een kostenafweging. Zwarte panelen kosten iets meer, maar veel mensen vinden deze wel mooier.
Als u het belangrijk vindt dat de panelen minder opvallen en als u een schuin dak heeft, dan zijn zwarte panelen vaak het best passend. U betaalt dan iets meer, maar de zonnepanelen vallen wel meer weg op het dak. Maakt dit u niet zoveel uit of wilt u graag voor de goedkoopste optie gaan? Dan zijn blauwe panelen een slimmere optie. Blauwe panelen kosten iets minder, waardoor u de kosten sneller heeft terugverdiend. Bij een plat dak is de kleur van de panelen nauwelijks zichtbaar. In dit geval kunt u kiezen voor goedkopere panelen. Als de installateur polykristallijne zonnepanelen levert, zal dit vaak de goedkopere variant zijn.
Het opbrengstverschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen is haast niet noemenswaardig. Zwarte panelen doen het minder goed op heel zonnige dagen, maar presteren op bewolkte dagen beter dan blauwe panelen. Blauwe panelen leveren meer op als het heel zonnig is, maar hebben een iets lagere opbrengst op bewolkte dagen. Al met al maakt dat verschil niet zoveel uit.
Kies altijd voor extra zekerheid met een garantiefonds
Of u nu kiest voor blauwe of zwarte zonnepanelen, het is in elk geval belangrijk dat uw zonnepanelen correct en door een deskundige installateur zijn geïnstalleerd. Zo voorkomt u problemen en heeft u meer zekerheid dat de panelen een goed rendement (blijven) opleveren.
Wilt u hier zekerheid over hebben? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. U bent dan zeker van een vakbekwame installateur, kwalitatieve zonnepanelen en een correctie installatie. Ontdek onze aangesloten installateurs bij u in de buurt. Bekijk ook de ZonZeker-certificaten om te bepalen welke dekking bij u past.
Heeft u vragen over onze certificaten of wilt u direct contact opnemen? Vul dan ons contactformulier in. Wij vertellen u graag meer.