Zonnepanelen kopen doet u niet zomaar even. U heeft zich goed verdiept in de voordelen en heeft daar na het nodige uitzoekwerk de investering voor over. Maar dan komt de volgende stap: de zonnepanelen laten installeren. Omdat zonnepanelen een grote uitgave zijn, wilt u uiteraard dat die installatie goed gebeurt. Maar waar moet u daarvoor op letten? Deze checklist met 7 belangrijke aandachtspunten helpt u verder.
1. Kies altijd voor zonnepanelen laten installeren
Wij raden toekomstige zonnepaneleneigenaren altijd aan om de zonnepanelen te laten installeren. Ga liever niet zelf het dak op voor de installatie, tenzij u zelf een ervaren installateur bent natuurlijk. In alle andere gevallen is het beter om de installatie over te laten aan een vakbekwame installateur.
Waarom het beter is om de installatie niet zelf te doen? Omdat de installatie van zonnepanelen vakwerk is. Het is cruciaal dat u de juiste materialen gebruikt, dat de installatie goed wordt aangesloten, dat de meterkast voldoende capaciteit heeft voor de panelen en dat de panelen deskundig worden geïnstalleerd. Als u zelf de panelen installeert, zit een fout in een klein hoekje. Een kleine misser kan echter grote gevolgen hebben. Denk aan een zonnepaneel dat van het dak waait bij storm, een lager rendement of zelfs kortsluiting of andere mogelijk gevaarlijke situaties.
Bovendien is het installeren een gevaarlijke klus op zich. U werkt daarbij op het dak en dat is uiteraard niet zonder gevaren. Door dit uit te besteden, weet u zeker dat een professional dit goed aanpakt en loopt u geen onnodig risico.
2. Maak een goede keuze tussen zwarte en blauwe panelen
De blauwe zonnepanelen kennen we allemaal wel. Maar wist u dat er ook zwarte panelen bestaan? Maak hier bij het laten installeren van zonnepanelen altijd een goede afweging in.
Als mensen voor zwarte zonnepanelen kiezen, doen ze dat meestal vooral om esthetische redenen. De panelen passen bijvoorbeeld beter bij het zwarte dak. Staat u ook voor dit dilemma? Weeg dan alle voors en tegens goed af. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat zwarte panelen een iets lager rendement opleveren dan blauwe panelen. Dat heeft ermee te maken dat de zwarte panelen extra warm worden, wat de opbrengst niet ten goede komt. Het scheelt niet heel veel, maar is toch goed om in gedachten te houden.
3. Check of uw meterkast nog voldoet
Uw nieuwe zonnepanelen worden via een omvormer aangesloten op uw meterkast. Dat is alleen niet altijd een kwestie van enkel een paar draadjes aansluiten. Het is belangrijk dat de omvormer wordt aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Maar wat als u geen vrije groep meer heeft? Dan is het nodig om het aantal groepen uit te breiden. Daarnaast is het in uitzonderlijke gevallen (zoals bij heel oude meterkasten) soms nodig om de complete meterkast te vervangen.
Laat in elk geval altijd een installateur meekijken of uw meterkast voldoet of dat er wijzigingen nodig zijn. Zo weet u zeker dat uw meterkast de zonnepanelen aan kan en dat dit straks goed gaat als u de panelen in gebruik neemt.
4. Let op dat u kwalitatieve materialen gebruikt
Dit is nog een reden waarom het verstandig is om een erkende installateur in te schakelen. Diegene zal altijd werken met kwalitatieve materialen voor het installeren van zonnepanelen. Dat is heel belangrijk, omdat u anders kans heeft op gevaarlijke situaties of een lager rendement. Uiteraard moeten de zonnepanelen van goede kwaliteit zijn. Maar dat geldt ook voor onder meer de omvormer, eventuele micro-optimizers (daarover straks meer!), de kabels en andere materialen.
Ga dus altijd na of de installateur die u inschakelt met de juiste materialen werkt.
5. Kies de juiste omvormer als u zonnepanelen laat plaatsen
Bij het installeren van zonnepanelen is altijd een omvormer nodig. Deze zet de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Oftewel: in stroom die u via het stopcontact kunt gebruiken. Er bestaan talloze omvormers, maar u kunt niet zomaar elke omvormer kiezen. Het is belangrijk dat de omvormer past bij uw installatie.
Daarbij is het vooral cruciaal dat het vermogen van de omvormer aansluit op het maximale rendement van de zonnepanelen. Omdat het niet vaak voorkomt dat u met de zonnepanelen het maximale vermogen behaalt (de omstandigheden zijn bijna nooit 100% perfect), mag het vermogen van de omvormer iets lager liggen dan dat van de zonnepanelen. Over het algemeen kunt u het beste kiezen voor een omvormer waarvan het vermogen maximaal 20% lager en maximaal 10% hoger is dan het vermogen van de zonnepanelen. Een goede installateur kan u hier uiteraard over adviseren.
6. Let op bij installaties in de schaduw
Valt er schaduw op uw zonnepanelen? Dan beïnvloedt dat de opbrengst van de zonnepanelen. Gelukkig is daar iets op bedacht: power optimizers. Deze plaatst de installateur op elk individuele zonnepaneel. De power optimizers zorgen er dan voor dat ieder paneel zoveel mogelijk opbrengt. Zo behaalt u extra rendement als de zon niet optimaal op uw dak valt.
7. Kies voor een installateur die is aangesloten bij een garantiefonds
Na alle tips hierboven lijkt het misschien alsof u op heel veel moet letten als u zonnepanelen laat plaatsen. Het goede nieuws is dat u hier minder tot zelfs geen omkijken naar heeft wanneer u kiest voor een erkende installateur. Die kan u deskundig advies geven over de plaatsing en werkt altijd met kwalitatieve panelen en materialen.
Wilt u zekerheid hebben over een deskundige installateur, kwalitatieve zonnepanelen en een goede installatie? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij Garantiefonds ZonZeker. We bieden zowel een gratis dekking tot en met de installatie als een extra dekking tot wel 10 of 15 jaar na de oplevering. Bekijk onze diverse ZonZeker-certificaten om de juiste keuze te maken.
Bekijk welke installateurs bij u in de buurt zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker en kies zo de juiste installateur door wie u uw zonnepanelen wilt laten installeren.
Heeft u vragen over onze certificaten? Neem contact op via ons contactformulier. Dan vertellen we u graag meer.