Als u kiest voor zonnepanelen op uw dak, wilt u natuurlijk optimaal van uw zonnepanelen kunnen profiteren. Maar soms kan er helaas sprake zijn van een storing van uw zonnepanelen. De panelen werken dan niet optimaal of leveren niet het rendement dat was voorspeld. Wat zijn de mogelijke storingen bij zonnepanelen? En wat kunt u doen in geval van storing? Wij vertellen het u graag.
Mogelijke storingen bij zonnepanelen
Een storing bij zonnepanelen houdt meestal in dat de zonnepanelen het opgegeven maximale rendement niet behalen. De oorzaak hiervan is vaak dat mensen zonnepanelen kiezen die niet aan bepaalde eisen voldoen of dat de ingeschakelde installateur fouten heeft gemaakt. Er kunnen dan defecten op (cellen van de) zonnepanelen ontstaan, waardoor de panelen niet optimaal presteren.
Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de installateur bij het installeren onzorgvuldig met het zonnepaneel is omgegaan. Ook kunnen bij de productie van de zonnepanelen fouten zijn ontstaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van luchtbellen of vocht tussen de lagen van het zonnepaneel. Hierdoor kunnen zonnepanelen op termijn hun rendement verliezen of zelfs helemaal kapotgaan. Ook weeromstandigheden als flinke regenval of ijzel kunnen de werking van zonnepanelen aantasten.
Hoe kunt u de werking van zonnepanelen controleren?
Om een mogelijke storing van de zonnepanelen te ontdekken, kunt u zelf de werking van de zonnepanelen controleren. Hiervoor kunt u het beste de prestaties van de installatie bekijken op de ampère- en voltagemeters (aangesloten op de ingang van de omvormer) en op de wattmeter (aangesloten op de uitgang van de omvormer). Vaak is het ook mogelijk om de waarden op deze meters via een app of online in te zien.
Ook kan het helpen om regelmatig de maandelijkse opbrengst van uw zonnepanelen te checken en deze te vergelijken met de opbrengst in eerdere maanden. Als u een grote afwijking ontdekt in de hoeveelheid afgenomen en teruggeleverde stroom aan uw elektriciteitsnetwerk, dan kan dat wijzen op een storing.
Kans op storing van zonnepanelen verkleinen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om de kans op een storing van zonnepanelen te verkleinen, kunt u het beste alleen zonnepanelen kopen die bepaalde keurmerken hebben. Over de benodigde keurmerken kunt u in dit artikel meer lezen. Check bovendien van tevoren dat u een installateur inschakelt die vakbekwaam is en over de juiste certificaten beschikt.
U heeft meer zekerheid over de vakbekwaamheid van uw installateur en over de kwaliteit van uw installatie als u kiest voor een installateur die is aangesloten bij een garantiefonds als Stichting Garantiefonds ZonZeker.
Als u kiest voor een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker, profiteert u van verschillende voordelen. Niet alleen weet u zeker dat u een vakbekwame specialist inschakelt die met de juiste materialen werkt, maar ook heeft u bij ons de zekerheid dat de installatie goed wordt opgeleverd.
Wat te doen bij storingen als klant van ZonZeker?
Als u kiest voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker, kunt u kiezen uit drie verschillende dekkingen. De voordelige Budgetdekking biedt u zekerheid tot en met de oplevering van uw installatie. U weet dan onder andere zeker dat er kwaliteitsproducten zijn gebruikt en dat de installateur gediplomeerd en gecertificeerd is. Ook kunt u een beroep doen op de geschillencommissie bij het ontstaan van een klacht tijdens de (op)levering van de installatie.
Daarnaast kunt u kiezen voor het aanvullende certificaat ZonZeker Basis, dat ook zekerheid biedt na de oplevering. U heeft dan gedurende tien jaar recht op kosteloze uitvoering van het garantiewerk*, ook als uw installateur failliet gaat. Zodra u een storing merkt, kunt u dus direct contact met ons opnemen zodat een bij ons aangesloten installateur de zonnepanelen kan bekijken en eventuele storingen kan verhelpen.
* We bedoelen hier het werk wat het uitvoeren van de productgarantie met zich meebrengt.
Met het aanvullende certificaat ZonZeker Extra profiteert u zelfs van nog meer zekerheden en heeft u tot 15 jaar zekerheid. U krijgt dan onder meer gedurende 5-7 jaar na plaatsing een volledige controle van uw systeem op de werking en efficiency ervan. Ook worden uw zonnepanelen gereinigd om het rendement ervan te verhogen. Zo loopt u minder risico’s en profiteert u van een goed rendement.
Extra zekerheid bij Stichting Garantiefonds ZonZeker
Kortom, als u zonnepanelen wilt laten installeren, biedt een certificaat van ZonZeker extra zekerheid. U bent dan verzekerd van een goede (op)levering en staat er, afhankelijk van uw certificaatkeuze, ook jaren na plaatsing niet alleen voor bij een defect. Wel zo fijn!
Voor meer informatie over onze dekkingen kunt u de pagina ZonZeker-certificaten bekijken. Ook kunt u natuurlijk direct contact met ons opnemen via het contactformulier. Wij helpen u graag verder.