Hoeveel leveren zonnepanelen eigenlijk op? Dat is misschien wel de belangrijkste vraag die u heeft wanneer u de aanschaf van zonnepanelen overweegt. Het is vast geen verrassing dat zonnepanelen de grootste opbrengst hebben als de zon schijnt. Hoe zit dat dan in Nederland, waar niet iedere dag even zonnig is? Zijn zonnepanelen dan nog steeds gunstig? Dat zeker! In dit artikel leest u meer over de invloed van de seizoenen op de opbrengst van zonnepanelen.
Wat bepaalt de opbrengst van zonnepanelen?
In Nederland schijnt de zon minder vaak dan in landen in bijvoorbeeld Zuid-Europa. Dat heeft natuurlijk impact op de opbrengst van de zonnepanelen, die grotendeels afhankelijk is van de hoeveelheid direct zonlicht. Toch is dit zeker niet de ene factor die meetelt voor de opbrengst van uw zonnepanelen.
Direct en indirect zonlicht
Ook indirect zonlicht, ook wel diffuus licht genoemd, levert zonne-energie op. Diffuus licht wordt weerkaatst door de wolken en straalt daardoor alsnog op uw zonnepanelen. Dit levert dan wel minder zonne-energie op dan direct zonlicht, maar tikt zeker wel aan. Sterker nog, ruim 60% van de zonne-energie die in Nederland wordt opgewekt, komt van diffuus licht.
Goed om te weten: het aantal zonuren verschilt tussen de verschillende regio’s in Nederland. Aan de kust zijn meestal meer zonuren dan bijvoorbeeld in het oosten van Nederland.
De invloed van temperatuur
Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen het hoogste rendement hebben bij hoge temperaturen. Toch is dat niet per se zo. Bij hoge temperaturen verliezen zonnepanelen juist een deel van hun vermogen. De opbrengst van zonnepanelen daalt over het algemeen met elke 10 graden temperatuurstijging zo’n 5%. Dit komt doordat de zonnepanelen de energie beter kunnen geleiden bij kou dan bij warmte. Koud en zonnig weer is dan ook vaak het gunstigst voor de opbrengst van zonnepanelen.
Op onze site kunt u meer lezen over de invloed van hoge temperatuur op zonnepanelen.
Hoek van plaatsing zonnepaneel
Verder is de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk van de plaatsing van de panelen. Een goede installateur plaatst uw zonnepanelen altijd onder een bepaalde hoek, vaak rond de 35 graden. Daardoor kan zoveel mogelijk zonne-energie het zonnepaneel bereiken en kan vuil goed van de zonnepanelen af gespoeld worden door regenwater. Ook dat laatste vergroot de opbrengst van zonnepanelen.
Daarnaast worden zonnepanelen, waar mogelijk, op het zuiden geplaatst. De opbrengst is dan het hoogst, omdat de zon meer schijnt op het zuiden.
Vermogen van de zonnepanelen
Ten slotte speelt een rol hoeveel vermogen de zonnepanelen hebben. Zonnepanelen met een hoog maximaal vermogen leveren meer zonne-energie op dan zonnepanelen met een lager vermogen. Daarbij geldt 320 Wattpiek als het meest gangbare maximale vermogen.
Opbrengst zonnepanelen in de seizoenen
Zonnepanelen leveren meestal het meeste op in de maanden mei, juni en juli. In die maanden is het aantal zonuren per dag namelijk het hoogst. Deze maanden zijn ieder goed voor zo’n 13% van uw jaarlijkse zonnepanelenopbrengst. De maanden met de laagste opbrengst zijn november, december en januari. De opbrengst van uw zonnepanelen is in elk van deze maanden 2 tot 3% van de jaarlijkse opbrengst.
Zonnepanelen in de winter
De zon schijnt in de winter vanzelfsprekend een stuk minder dan in de zomermaanden. Toch betekent dat niet dat uw zonnepanelen helemaal geen stroom opwekken in de winter. De zon schijnt immers nog steeds en ook het diffuse zonlicht telt mee.
Om de opbrengst van uw zonnepanelen in de winter te verbeteren, kunt u soms de hellingshoek van uw zonnepanelen laten aanpassen. Daardoor glijdt sneeuw eenvoudiger van de zonnepanelen af. Een specialist kan uitzoeken of dit in uw geval mogelijk is.
Het beste is om niet zelf de sneeuw van uw zonnepanelen weg te krabben. Dit kan beschadigingen op het glas van de panelen veroorzaken, die het rendement van de zonnepanelen niet ten goede komen. Een dunne laag sneeuw smelt overigens vaak vanzelf weg door de zon.
De invloed van de seizoenen op zonnepanelen
Kortom, zonnepanelen leveren zeker gedurende het hele jaar rendement op. Wel is het rendement in de zomermaanden een stuk hoger door het grotere aantal zonne-uren. Wel kunt u de opbrengst in de andere maanden positief beïnvloeden door een goede plaatsing van de zonnepanelen. Hiervoor is een vakbekwame installateur essentieel.
Extra zekerheid bij Stichting Garantiefonds ZonZeker
Als u zeker wilt zijn van een professionele en betrouwbare installateur, kunt u een installateur inschakelen die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. U profiteert dan van verschillende voordelen. Niet alleen weet u zeker dat u een vakbekwame specialist inschakelt die met de juiste materialen werkt, maar ook heeft u bij ons de zekerheid dat de installatie goed wordt opgeleverd en dat u geen risico’s loopt.
Voor meer informatie over onze dekkingen kunt u de pagina ZonZeker-certificaten bekijken. Ook kunt u natuurlijk direct contact met ons opnemen via het contactformulier. Wij helpen u graag verder.